Gør haven mere bæredygtig

Som haveejer kan du selv gøre en del for selv for at hjælpe miljøet og dyrebestanden. De danske haver kan nemlig samlet give masser af plads til dyreliv i det ellers menneskedomineret landskab. Uanset om din have er stor eller lille, er der altid noget, du kan gøre for at gøre en forskel. Her får du nogle råd til hvordan du sikrer, at din have bliver miljøvenlig.

Øg biodiversiteten

Det er forståeligt, at du vil holde din have pæn og ryddelig, men en overdrevent velplejet have efterlader minimalt plads til dyreliv. Flere smådyr og insekter er meget truet for tiden, men en have med plads til mange forskellige slags smådyr og insekter kan være med til at fremme bestanden af en stor del af vores truede arter. Du kan derfor med fordel indrette haven med forskellige elementer, som disse dyr holder af. Sørg for at plante en masse forskellige træer, planter og blomster.

Disse skal helst være så nektarrige så muligt, så insekterne tiltrækkes. Eksempler på disse er krokus, timian, lavendler og sommerfuglebuske. Plant desuden gerne en masse andre planter og træer. Tillad at alle træer, planter og blomster vokser sig vilde i et stykke af haven. Ved at lade naturen tage sin gang, skabes et mere attraktivt miljø for dyrene. Gavnlige insekter er en storartet måde at holde havens skadedyr under kontrol, uden brug af skadelige kemikalier.

Dermed kan du komme larver, mider, bladlus og andre små insekter der spiser planter til livs. Du kan desuden give naturen en ekstra hjælpende hånd ved at tilbyde noget menneskeskabt husly. Det kan være alt fra fuglekasser til pindsvinhuse. Der er masser af måder, du kan gøre din have lidt mere attraktiv for dyrelivet. Desuden er det også utrolig hyggeligt med en have fyldt med fuglekvidren, summende bier, sommerfugle og forskellige insekter.

Genanvend haveaffaldet

Når man laver havearbejde, ophober haveaffaldet sig hurtigt, men man kan faktisk bruge meget at dette haveaffald fornuftigt andre steder i haven. I stedet for at fjerne nedfaldne blade, kan du opbevare dem i et skyggefuldt hjørne i haven, og dermed sørge for et varmt tilflugtssted for små dyr i vintermånederne. Orme vil derefter sørge for at omdanne dem til jord, der fungerer som den perfekte gødning til resten af dine planter. Derudover kan du genanvende afklippede grene fra træer og buske til en lang række af ting.

Blandt andet kan du lave et fint kvashegn eller omdanne dem til en masse træflis. Træflisen kan bruges til både bede og havegange. Den virker nemlig nærende for planter, dekorerende i bedene, samt hindrer ukrudt i at vokse frem. Altså kan haveaffaldet virke yderst gavnligt. idet det gør din have mere attraktiv for dyr, mere frodig, samt pryder den. Samtidig har du også mulighed for at spare de penge som du ellers ville have brugt på både gødning samt hegn.

Gør havearbejdet nemmere

Det kan dog være temmelig omfattende at gøre haven mere bæredygtig. Det kan nemlig hurtigt blive uoverskueligt, opslidende samt tidskrævende at gøre hele arbejdet alene ved håndkraft. Derfor kan det være nødvendigt at leje en maskine til hjælp. Gennem Kbhmaterieludleudlejning.dk kan du blandt andet leje en flishugger, så du kan få omdannet dine grene til træflis, og dermed slipper du også for køreturene til genbrugsstationen og det besvær der kan medfølge. Hos Kbhmaterieludlejning kan du hurtigt og nemt få leveret materiellet til huset, og du skal dermed kun fokusere på dit haveprojekt.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.