Bæredygtige boliger er fremtiden

SPONSORERET

Bæredygtige og miljøvenlige løsninger bliver mere og mere udbredt, og der er ingen grænser for, hvordan vi hver især kan gøre vores for at hjælpe miljøet og klimaet. Boliger har et stort energiforbrug, og det er derfor den helt rette løsning at starte her, hvis man ønsker at leve mere bæredygtigt. Hvordan man gør sin bolig mere bæredygtig, finder du svaret på her.

Hvornår er en bolig bæredygtig?

For at en bolig kan kategoriseres som bæredygtig, skal den opfylde en række kriterier. Det gælder blandt andet, at den skal have et reduceret forbrug af energi og ressourcer samt bruge alternative opvarmningsmetoder som solvarme, for eksempel i form af solceller. Derudover skal boligen være bygget af miljøvenlige og genanvendelige materialer, som let kan bortskaffes uden et højt forbrug af energi. Materialerne skal være miljøvenlige, når det kommer til fremstilling, transport, anvendelse og vedligeholdelse.

Sådan kommer du i gang med at bygge et bæredygtigt hus

Før du går i gang med det bæredygtige husbyggeri, skal du være klar på, at der kan være lidt flere ting at tage hensyn til end ved en anden form for husbyggeri. Udgifterne løber hurtigt op, og derfor skal du være forberedt på, at det kan blive nødvendigt at skulle skaffe ekstra penge løbende og nogle gange med kort varsel. Det kan med fordel gøres ved at tage et lån uden omkostninger så du hurtigt kan betale det af og komme videre.

Når der er styr på pengene, kan man gå i gang med byggeprojektet. Man får en bæredygtig bolig ved at tage hensyn til boligens virkning på miljøet både mens man bygger huset, når det bruges til beboelse samt ved vedligeholdelse, nedrivning, bortskaffelse og genanvendelse af den nedrevne bolig.

Når boligen skal være bæredygtig og miljøvenlig skal det planlægges fra bunden, og man bør tage hensyn til ting som lavenergivinduer, brug af genanvendelige og miljøvenlige materialer og opsamling af regnvand så det kan bruges til toiletskyl og havevanding.

Varme er noget af det, man bruger mest energi på, så hvis man vil have en bæredygtig bolig, er god isolering utroligt vigtig, og derfor bør man vælge en høj isoleringsstandard og undgå at have lange varmerør, så deres varmetab begrænses mest muligt. Desuden er det en fordel at bygge med tunge materialer som mursten og klinker for bedre at kunne opsamle og holde på varmen.

Gør dit eksisterende hus mere bæredygtigt

Du behøver ikke at vinke farvel til dit gode gamle hus og bygge et helt nyt for at kunne udleve drømmen om at få en bæredygtig bolig. Der er en del ændringer, du kan lave i dit allerede eksisterende hus for at gøre det mere bæredygtigt. Det hele bør starte med, at du får din bolig energimærket, så du kan danne dig et overblik over, hvor du kan spare på energien, og hvad der kan betale sig at lave om eller forbedre i boligen.

De mest oplagte ændringer, man kan lave for at gøre sin eksisterende bolig mere bæredygtig, er blandt andet efterisolering af tag, loft og varmerør. At installere ventilation med varmegenvinding samt solceller er også en stor fordel, og så bør man sørge for at udskifte de gamle vinduer med vinduer med gode energiruder, så man undgår varmetab. Derudover kan man overveje at installere større og/eller flere vinduer, så der kommer mere dagslys og solvarme ind i boligen.

Man skal også undgå at bruge ikke-bæredygtige materialer, som ikke kan brændes eller genbruges. Dette indebærer blandt andet trykimprægneret træ, gulvtæpper med gummibagside, tagpap, gipsplader og elektriske pærer og lysstofrør.

Fordele ved en bæredygtig bolig

Det har mange fordele at bygge et bæredygtigt hus eller i det mindste lave ændringer i sit eksisterende hus, så det bliver mere bæredygtigt. Det har ikke mindst store fordele for miljøet, men du vil som boligejer også opleve store besparelser og fordele på flere områder. Du vil blandt andet spare penge, fordi boligens energiforbrug er mere effektivt, og fordi bedre isolering og energivinduer vil sørge for, at varmeregningen bliver betydeligt mindre end ellers. Indeklimaet bliver også bedre, og boligen vil være mere værd og lettere at sælge. Sidst men ikke mindst holder bæredygtige materialer længere, så man sparer en del tid på vedligeholdelse.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.